Deskundig je hypotheek uitmikken om je maandlasten te verminderen

hypotheekkrediet
Je hypotheek bedraagt maximaal 104% van de marktwaarde (ook wel vrije verkoopwaarde genoemd), desnoods vermeerderd met de overdrachtsbelasting van 6%. Hierdoor kan er dus maximaal 110% worden gefinancierd bij bestaande bouw. Bij nieuwbouw is er geen overdrachtsbelasting dus dan komen we uit op 104%.

Bij een verbouwing moet de marktwaarde (vrije verkoopwaarde) na verbouwing worden vastgesteld en dan geldt ook de 104% welke eventueel weer te verhogen is met de overdrachtsbelasting.

De hypotheek is altijd afhankelijk van het inkomen. De mogelijkheden die banken tot nu toe hadden om af te wijken van de inkomensnorm worden gelimiteerd.

De hoogte van interest blijft van waarde om de maximale lening te ramen. Hoe groter de rente is hoe geringer er geleend kan worden. Bij een rentevastperiode van minder dan 10 jaar wordt er gerekend met de vastgestelde toetsrente, welke voor het tweede kwartaal 2011 op 5,8% staat. Kiest u ervoor om de hypotheeklening 10 jaar of langer vast te zetten dan wordt er met de echte rente getoetst welke u gaat storten. De gekozen rentevastperiode heeft dus invloed op de maximaal mogelijke hypotheek. Bovendien wordt er in de berekening van wat je maximaal mag lenen uitgegaan dat je alles aflost, ook als je kiest voor een deel aflossingsvrij.

De maximale aflossingsvrije hypotheek mag maximaal de helft van de waarde van de woning zijn. De rest moet geleidelijk of na 30 jaar plotseling worden afgelost. Wordt er gekozen voor een aflossing plots na 30 jaar, met b.v. een bankspaarhypotheek of kapitaalverzekering, dan dient dit te worden verpand aan de bank. Let er hierbij wel op hoelang u (lees verder) nog renteaftrek heeft of wanneer u met pensioen gaat, het kan verstandig zijn om de termijn van 30 jaar te verkorten.

Bij iedere nieuwe hypotheek, bij gelijke of bij een andere bank, wordt voor de hoogte van de verplichte aflossing en opbouw van vermogen rekening gehouden met de eerdere hypotheek.

De fiscale aftrek van hypotheekrente blijft vooralsnog onveranderd. De rente voor leningen die gebruikt zijn voor de eigen woning blijven gewoon aftrekbaar. De overwaarde van uw oude huis (eigenwoningreserve) moet je dan wel te gebruiken voor uw nieuwe woning.
 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “Deskundig je hypotheek uitmikken om je maandlasten te verminderen”

Leave a Reply

Gravatar